ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Η ευρύτερη περιοχή της Μονής Πρέβελη οριοθετείται από χαμηλά, άγρια βουνά, που αποτελούν προέκταση των Λευκών Ορέων. Η κλειστή αυτή περιοχή, που επικοινωνεί με τον υπόλοιπο Νομό Ρεθύμνου και την Επαρχία Σφακίων μέσα από δύσβατα φαράγγια περιλαμβάνει μια ομάδα από χωριά, που συναποτελούν τον Δήμο Φοίνικα.

Η κύρια πρόσβαση από τη πλευρά του Ρεθύμνου γίνεται μέσα από ένα απότομο φαράγγι, το Κουρταλιώτικο. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τους κροταλισμούς (κούρταλα), που ακούγονται καθώς οι βόρειοι άνεμοι διαπνέουν το στενό αυτό πέρασμα. Στο βάθος τρέχει ο ποταμός Κουρταλιώτης, οποίος συναντάται και με άλλα ρέματα της περιοχής και σχηματίζουν το Μέγα Ποταμό. Οι κύριες πηγές του βρίσκονται περίπου στη μέση του φαραγγιού, κοντά στο ναό του τοπικού Αγίου Νικολάου του Κουρταλιώτη και καταλήγουν μέσα από εύφορες αγροτικές εκτάσεις σε ένα μοναδικό για την ομορφιά του τοπείο στη τοποθεσία Λίμνη, όπου τα νερά χάνονται στο Λιβυκό Πέλαγος. Ο τόπος είναι ιδιαίτερα εύφορος και πλούσιος ως προς τη χλωρίδα και τη πανίδα του. Στην ποικίλη τοπική βλάστηση περιλαμβάνονται και αυτοφυείς φοίνικες, που δίδουν μια εξωτική αίσθηση στο ωραίο τοπείο.

Η περιοχή της Μονής του Θεολόγου αντίθετα είναι σχεδόν γυμνή από βλάστηση εξαιτίας της κτηνοτροφίας και των συχνών πυρκαιών. Το τοπείο όμως και εδώ είναι εντυπωσιακό με την αυστηρότητά του, ιδίως καθώς συνδέεται με το απέραντο πέλαγος. Κατά τη διαδρομή μας προς τη Μονή συναντούμε την ιδιαίτερης αισθητικής τοξωτή γέφυρα του Μεγάλου Ποταμού , σχήματος Π, ενώ πλησίον βρίσκεται η πιο απλή σε κατασκευή γέφυρα του παραπόταμου Μπουρτζούκου. Οι γέφυρες κατακευάστηκαν ανάμεσα στα 1850 και 1852 με δαπάνες της Μονής, και εξυπηρέτησαν την πρόσβαση στη περιουσία της Μονής, αλλά και των άλλων ιδιοκτητών της περιοχής.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φοίνικα διαθέτει αξιόλογη υποδομή για την άνετη ευχάριστη παραμονή των επισκεπτών της.