ΔΙΕΘΝΕΣ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΣ

Η Ιερά Μονή Πρέβελη, με αφορμή την 60ή επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης αποφάσισε να ανεγείρει ιδιωτικώς και με την επιστασία της Διεθνές Μνημείο αφιερωμένο στην Αντίσταση του Κρητικού Λαού και στην Ειρήνη.

Επιθυμία για την ανέγερση του Μνημείου αυτού εξέφρασαν κατά το παρελθόν οι πολεμιστές Tom Dunbabin και Geoff Edwards. Μάλιστα, ο Geoff Edwards, που απεβίωσε στις 11 Απριλίου 2000, ήταν πρωτεργάτης των ενεργειών για την ανέγερση του Μνημείου αυτού.
Το έργο αυτό είναι μεγάλης ιστορικής και ανθρωπιστικής σημασίας και συγκίνησε πολλούς απλούς ανθρώπους από την Κρήτη και από ολόκληρο το κόσμο, που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τη Μονή με διάφορους τρόπους.
Το Μνημείο ανεγέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο της Μονής. Ο χώρος που διατέθηκε έχει έκταση περίπου 1,5 στρέμμα, βρίσκεται δίπλα στον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι και σε απόσταση 1,8 km απ'αυτό, με πανοραμική θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος.
Η μελέτη του έργου, η οποία εγκρίθηκε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, έγινε από την κ. Χρυσούλα Σταυριανουδάκη, διπλ. Αρχιτέκτονα Μηχανικό από το Ηράκλειο, ειδικευμένη σε ανάλογα έργα.
Η κ. Σταυριανουδάκη πρόσφερε δωρεάν τη μελέτη του Μνημείου στην Ιερά Μονή Πρέβελη.
Την ευθύνη της συνολικής υλοποίησης του 'Εργου ανέλαβε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ι.Μ. Πρέβελη.
Την συνυπευθυνότητα εκτέλεσης του έργου ανέλαβε εθελοντικά ο κ. Μανώλης Ρ. Αλιφιεράκης, διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός.
Οι τοπικές πολιτικές Αρχές υποστήριξαν την προσπάθεια της Ι.Μονής.
Το Μνημείο, το οποίο θεωρείται ιερό και μεγάλης ιστορικής και ανθρωπιστικής σημασίας από την Εκκλησία, έχει τις ευχές και ευλογίες του Μητροπολίτου Λάμπης και Σφακίων κ.κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ και την ηθική υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ.
Η θεμελίωση του έργου έγινε στις 18 Μαίου 2001, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 60στής επετείου της Μάχης της Κρήτης, ενώ τα εγκαίνια στις 25 Μαίου 2002.