Το ΜνημείοΤο Μνημείο θεμελιώθηκε στις 18 Μαίου 2001 και εγκαινιάστηκε στις 25 Μαίου 2002. Η εγκατάσταση των γλυπτών ολοκληρώθηκε μερικές βδομάδες αργότερα.
Το Μνημείο σχεδιάστηκε από την Διπλ. Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Χρυσή Σταυριανουδάκη η οποία επέβλεψε την κατασκευή του Έργου που έγινε από τεχνίτες της περιοχής.
Τα γλυπτά κατασκευάστηκαν επίσης από την κ. Σταυριανουδάκη.


Ο χώρος που μελετήθηκε, διαμορφώθηκε και αναπλάστηκε ήταν ένα πλάτωμα που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου προς τη Μονή, σε απόσταση 1,8 km περίπου πριν από αυτήν.
Το έργο υλοποιήθηκε σε επιφάνεια 2000 m2, σε τέσσερα επίπεδα, ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους.
Χρησιμοποιήθησαν πλάκες και πέτρες ντόπιας προέλευσης και έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια ένταξης του έργου στο περιβάλλον.

Τοποθετήθηκαν 2 γλυπτά σε φυσικό ανθρώπινο μέγεθος και ενδιάμεσα μία επιτύμβια στήλη με τις σημαίες των τεσσάρων τιμώμενων κρατών. Το ένα γλυπτό αναπαριστά τον ηγούμενο της Μονής κατά το 1941 Αγαθάγγελο Λαγουβάρδο με όπλο και το δεύτερο ένα στρατιώτη των συμμαχικών δυνάμεων.
Η ρεαλιστική αυτή σύνθεση παραπέμπει ευθέως στα ιστορικά γεγονότα και θα υπενθυμίζει στο διηνεκές τους αγώνες του κρητικού λαού για την ελευθερία του και τη συνεργασία του με όποιο λαό παγκοσμίως πιστεύει στα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.
Αποτελεί φορέα ιδεολογίας, μνήμης, μηνύματος και επικοινωνίας.

Φωτογραφίες του Μνημείου