Σκοπός του Μνημείου

  1. Ο αντικειμενικός σκοπός του Αφιερώματος είναι να προσφέρει τιμή και αιώνια μνήμη στους άνδρες και γυναίκες της Κρήτης, στους στρατευμένους της Ελλάδας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου που έδωσαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης (20 -30 Μαιου 1941). Το Μνημείο αυτό ακόμη θα αφιερώνεται σε όλους που έλαβαν μέρος στη Μάχη της Κρήτης και στα γεγονότα που ακολούθησαν, με ιδιαίτερη αναφορά στους πολίτες και στρατευμένους που εκτελέστηκαν, υπέστησαν σωματική ή πνευματική αναπηρία, κατέληξαν αιχμάλωτοι πολέμου ή υπέφεραν κακουχίες κάθε είδους.

  2. Η Μάχη της Κρήτης δεν τέλειωσε για τους Κρητικούς την 1η Ιουνίου, που συνέχισαν να μάχονται και να εκθέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο μέχρι την απελευθέρωση του Νησιού.

  3. 'Ολοι οι ιστορικοί από την Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο εχουν αναγνωρίσει ότι ο κρητικός λαός, συμπεριλαμβανομένου του Κλήρου, ριψοκινδύνευσε τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη κατάληψη της Κρήτης για να παράσχει καταφύγιο, τροφή, σωτηρία και ουσιαστική βοήθεια στη διαφυγή των Συμμαχικών στρατευμάτων. Πολλοί Κρήτες εκτελέστηκαν χωρίς αυτό να προκαλέσει μείωση στη συνδρομή προς τους Συμμάχους.

  4. Οι συνέπειες της απαράμιλλης αντίστασης του Κρητικού λαού και των συμμαχικών στρατευμάτων εναντίον των δυνάμεων εισβολής υπήρξαν καταλυτικές για τη μετέπειτα εξέλιξη του πολέμου. Οι απώλειες των επιτιθέμενων υπήρξαν σοβαρότατες και ο Χίτλερ αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για εισβολή με αλεξιπτωτιστές στην Αγγλία.

  5. Η Ιερά Μονή Πρέβελη υπήρξε σημείο συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού Συμμαχικών στρατευμάτων που κατάφεραν τελικά να διαφύγουν με υποβρύχια και να σωθούν. Ο ρόλος του Ηγουμένου της Μονής Αγαθάγγελου Λαγουβάρδου, των μοναχών και των κατοίκων της περιοχής υπήρξε καθοριστικός στη προσπάθεια αυτή.

Τέλος, το Μνημείο αυτό θα αποτελέσει ένα αφιέρωμα στην ΕΙΡΗΝΗ, με τη προσδοκία όπως η Τρίτη χιλιετία να είναι απαλλαγμένη από πολέμους.