Geoff Edwards

Ο Geoff Edwards ήταν ένας από τους συμμάχους στρατιώτες που αποκλείστηκαν στην Κρήτη μετά την εισβολή των Γερμανών, τον Μάιο του 1941.'Οπως καταγράφει στην αυτοβιογραφία του βρήκε καταφύγιο στο μοναστήρι του Πρέβελη και διέφυγε βδομάδες αργότερα, τον Αύγουστο του 1941, μαζί με άλλους 69 μαχητές με το βρετανικό υποβρύχιο HMS Thrasher από την παραπλήσια ακτή (Λίμνη).Tη νύκτα εκείνη της διαφυγής του ο Geoff Edwards ορκίστηκε ότι ποτέ δεν θα ξεχάσει τον Κρητικό λαό και τους Μοναχούς της Ιεράς Μονής Πρέβελη που έσωσαν τον ίδιο και πολλούς άλλους συμμάχους οπλίτες κατά τη Μάχη της Κρήτης.

Το 1978, στο χωριό Πρέβελη της Δυτικής Αυστραλίας, που ο ίδιος είχε στο μεταξύ ιδρύσει εκεί, ξεκίνησε την ανοικοδόμηση του παρεκκλησιού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το κληροδότησε στους Έλληνες σε ένδειξη ευγνωμοσύνης στον Ηγούμενο, τους Μοναχούς της Ιεράς Μονής Πρέβελη και τους κατοίκους των γύρω χωριών που τόσο πολύ βοήθησαν τους συμμάχους τις δύσκολες εκείνες μέρες του 1941. Σύλλογοι βετεράνων, απόστρατοι της 6ης Μεραρχίας και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας της Δυτικής Αυστραλίας πρόσφεραν χρηματικά ποσά για την επίπλωση και εξοπλισμό της εκκλησίας, η οποία εγκαινιάστηκε το 1979.

Το 1984 ο G. Edwards ίδρυσε Ταμείο Αρωγής για τους κατοίκους της περιοχής Ρεθύμνου. Πολλά χρήματα συγκεντρώθηκαν από δωρεές ατόμων και συλλόγων βετεράνων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία και χορηγίες των Κυβερνήσεων Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας (χάριν των αποστράτων τους). To κεφάλαιο αυτό έχει επενδυθεί και με τις αποδόσεις του χρηματοδοτείται ετησίως μία υποτροφία για πανεπιστημιακές σπουδές σε σπουδαστή από τους νομούς Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου εκ περιτροπής. Η υποτροφία χορηγείται στο όνομα του ηγουμένου της Μονής το 1941 Αγαθάγγελου Λαγουβάρδου.

Το 1989 ο G. Edwards δημοσίευσε το βιβλίο του "Ο δρόμος προς τον Πρέβελη" που επανεκδίδεται το 1992. Τμήμα των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου πηγαίνει για τη φροντίδα και συντήρηση του παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στον Πρέβελη της Δυτικής Αυστραλίας.

Το 1991 ο G.Edwards δώρισε Aναμνηστική Kρήνη, που κτίστηκε στην είσοδο της Μονής και ευλογήθηκε από τον Επίσκοπο Ειρηναίο, τον ηγούμενο Καλλίνικο Σπιταδάκη και τους μοναχούς, στις 24 Μαίου εκείνου του χρόνου. Η δαπάνη κατασκευής της Κρήνης καλύφθηκε με τα χρήματα από τη πώληση του βιβλίου του και αποτελεί εσαεί υπενθύμιση του θάρρους και της ανδρείας του Ηγουμένου της Μονής Πρέβελη κατά το 1941 Αγαθάγγελου Λαγουβάρδου, των Μοναχών και του Κρητικού Λαού που έσωσαν τις ζωές πολλών Συμμάχων.

Σήμερα, με την ανέγερση του Διεθνούς Μνημείου Ειρήνης εκπληρώνεται η τελευταία του επιθυμία. Το Μνημείο θα ανεγερθεί κοντά στην Ιερά Μονή Πρέβελη, με θέα προς το Λυβικό πέλαγος και πλησίον της Λίμνης, όπου συγκεντρώθηκαν οι Σύμμαχοι τη νύχτα που το υποβρύχιο "HMS THRASHER" τους οδήγησε με ασφάλεια στη σωτηρία.

Το Μνημείο ανεγείρεται προς τιμή των Κρητών ανδρών και γυναικών, των Ελληνικών στρατευμάτων και των συμμάχων από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έδωσαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης, το 1941. Συμπεριλαμβάνει επίσης όλους εκείνους που έλαβαν μέρος στη Μάχη και από τις δύο πλευρές.

Στις 7 Απριλίου 2000, ο G. Edwards τιμήθηκε με το παράσημο Order of Australia Medal για τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Κοινότητα και λίγο αργότερα, στις 11 Απριλίου 2000, απεβίωσε ειρηνικά.